Med a zázvor

14.07.2016 14:25

Med a zázvor ničia super-baktérie lepšie ako antibiotiká

Baktérie sa už pretransformovali do odolných super-baktérií, voči ktorým sú farmaceutické spoločnosti bezmocné.

Ale skupinka výskumníkov istej Etiópskej zdravotníckej vysokej školy potvrdila, že nie je vôbec potrebné obracať sa na veľké farmaceutické spoločnosti s očakávaním, že nám pomôžu bojovať proti ochoreniam, ktoré vlastne samé spôsobili.

Kombinácia extraktu zo zázvoru s medom bráni rastu takých typov super-baktérií, akými sú MRSA, E-coli či baktéria spôsobujúca zápal pľúc.

MRSA (methicillin-resistant Staphylococcus aureus), Escherichia coli a Klebsiella pneumoniae nie sú všetky baktérie, ktoré získavajú rezistenciu, ale sú z najnebezpečnejších.

 

Test medu, zázvoru a 3 silných antibiotík

Skupina výskumníkov porovnávala Etiópsku medovo-zázvorovú kombináciu a tri rôzne typy antibiotík. Z hľadiska zahubenia baktérií bola prírodná kombinácia jednoznačným víťazom. (Výskumníci testovali aj zázvorový roztok).

V abstrakte ich štúdie uvádzajú, že v závere sa ukázalo ako zmes medu a extraktu zo zázvoru má potenciál fungovať ako lacnejší zdroj antibakteriálnych zložiek.

Platí to obzvlášť v prípade výskytu baktérií rezistentných na antibiotiká.

V štúdii boli super-baktérie vystavené uvedenému „odvaru“. Vývoj každej z nich sa sledoval po dobu 20-24 hodín.

Vedci potom na baktériách testovali tie najsilnejšie antibiotiká, ktoré sa vo farmaceutickom priemysle vyrábajú: meticilín, amoxicilín a penicilín.

Vytvorili 5 typov testov pre liečbu každého zo spomenutých typov baktérií:

  • - Staphylococcus aureus (MRSA a non-MRSA)
  • - Escherichia coli (dva rôzne kmene)
  • - Klebsiella pneumoniae
  •  

Medovo-zázvorová zmes sa ukázala byť pri zabraňovaní rastu a rozvoja týchto baktérií účinnejšia ako ktorékoľvek z antibiotík. Amoxicilín bol jediným antibiotikom, ktoré sa výsledkami najviac priblížil tým, ktoré priniesla prírodná zmes.

Dvojica medu a zázvoru dosiahla na škále merania schopnosti brániť rozvoju super-baktérií v rozpätí 19-30 priemernú hodnotu 25,62. To presiahlo všetky farmaceutické spôsoby liečby.

 

Ďalšie výhody medu a zázvoru

Zázvorový extrakt si nevyžadoval žiaden komplexný proces spracovania. Výskumníci nechali vysušiť zopár plátkov koreňového zázvoru pri teplote 37 stupňov Celzia za 24 hodín.

Tieto kúsky sa neskôr podrvili a rozmiešali s liehom, čoho výsledkom bol 50% roztok. Tento roztok sa potom rozmiešal s rovnakým množstvom medu.

Vodný roztok zo zázvoru nemal na baktérie účinok. Ukázalo sa, že práve alkohol má schopnosť extrahovať zo zázvoru tie látky, ktoré pôsobia ako silné antibiotikum.

Výber je samozrejme na vás. Môžete naďalej pokračovať v užívaní život ohrozujúcich antibiotík, ktoré ničia vašu prirodzenú imunitu.

Alebo presedláte na túto medovo-zázvorovú kombináciu, ktorá podporí vaše zdravie. Pre mňa osobne je rozhodnutie veľmi jednoduché.