Droždie

14.07.2016 14:35

Droždie je jedným z najbohatších organických prameňov prirodzených vitamínov. Potravinárske droždie nie je nič iné, ako jedna z najstarších foriem života na tejto planéte. Tvoria ho živé zlisované kvasinky Saccharomyces cerevisiae, čo sú vlastne miniatúrne jednobunkové huby, tvaru vajíčka.

Droždie je jeden z najbohatších potravinových zdrojov a je vynikajúcim zdrojom mnohých pre telo potrebných látok:

·        vitamínov skupiny B

·        proteínov

·        sacharidov

·        lipidov

·        minerálnych solí

·        oligoelementov

 

Čerstvé, alebo sušené?

Ak si lámete hlavu nad tým, ktorý druh droždia vám pomôže lepšie, netrápte sa. Najčastejšie používané druhy - sušené a čerstvé droždie, sú kvalitatívne úplne rovnaké. Aj keď sa to možno nezdá, aj sušené droždie obsahuje živé kvasinky. Rozdiel je v podstate len v ich konzistencii a spôsobe skladovania. Zatiaľ čo sušené droždie vydrží neporušené aj mimo chladničky, pri teplote do 20 °C, čerstvé droždie treba skladovať pri teplote nižšej a to do 10 °C.

Ako ho správne konzumovať?

Spočiatku sa myslelo, že droždie sa má konzumovať s inými potravinami. Toto však už dávno neplatí a prišlo sa na to, že ak chcete, aby droždie malo požadované účinky, je potrebné ho konzumovať len v kombinácii buď s teplou vodou, alebo s mliekom. Jeho konzumácia je vhodná najmä ráno, alebo naopak večer pred spaním. Droždie neobsahuje lepok, a preto je vhodné aj pre ľudí s bezlepkovou diétou. Nemalo by sa však dostať do kontaktu so soľou, ktorá kvasinky zabíja

 

A na čo všetko vám môže droždie pomôcť?

·        účinné pri zvýšenej tvorbe žlče,

·        vhodné pri nadúvaní,

·        pri zápche,

·        neutralizuje a pohlcuje kyseliny,

·        zlepšuje trávenie cukrov,

·        odbúrava hromadenie kyseliny mliečnej a octovej,

·        pomáha pri problémoch s trávením,

·        neutralizuje pečeň,

·        pomáha pri žalúdočných vredoch,

·        zlepšuje stav pokožky, pomáha pri problematickej pleti