Obnova chovu

03.01.2020 11:29

V uplynulom roku sme nemali čas na to, aby sme sa zaoberali farmou. Prvoradé bolo vybudovať si znovu domov. Do toho ešte prišla ťažká rodinná situácia: choroba mojej matky, niekoľkomesačná starostlivosť o ňu a napokon jej pohreb. Bolo to veľmi náročné na sily aj na čas. Je jasné, že na farmu a návštevný areál neostal žiadny čas.

Našu zaneprázdnenosť si uvedomovali aj predátori v okolitých húštinách. Jednej jarnej noci nám líška možno aj za pomoci priateliek odniesla z kurína 15 sliepočiek – zdroj našich vajíčok. Rozhodli sme sa, že nosnice nakúpime až znovu na ďalšiu jar, keď už budeme mať čas sa im venovať.

Ale tie protivné líšky zistili, že farma je na vedľajšej koľaji a celkom bez zábran nám počas dňa postupne pobrali do svojich špajzí všetky morky a časť kačiek. Našťastie ku kozám sa nedostali túlavé psy, tak nám ostalo aspoň časť z nášho pôvodného zvieracieho osadenstva.

Aj areál pre návštevy postupne chátral. Nebol čas starať sa o jeho zariadenie. Ale už máme plány na ďalšiu sezónu. Znovu rozbehneme – ak sa nič nestane, čo by nám v tom zabránilo – chov rôznych zvierat, obnovíme a rozšírime areál pre návštevy a máme v pláne rozbehnúť predaj z dvora. Ak budeme mať dostatok ovocia, zeleniny, vajíčok, kozích produktov – ponúkneme aj druhým.

Verím, že náš dvor znovu ožije mečaním, bečaním, kotkodákaním a rôznymi inými komunikačnými formami a pod nohami sa nám znovu budú motať naši malí aj väčší zvierací priatelia.